Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

29 April 2009

Bengkel Penulisan Novel Bersama Faisal Tehrani

(antara yg duduk di barisan hadapan adalah perseta veteran/mak cik/nenek yg bersemangt)
(sebelah saya: seorg suri rumah Mazni @Nini-katanya anaknya sgt minat dgn FT & dia juga sdg berjinak2 utk menulis setelah berhenti kerja)

(depan sekali:doktor-mengkaji kristal, belakang:tudung purple-pesara guru berumur 58 tahun dari SP Kedah, sebelahnya seorg guru)

28 April 2009 (SELASA) 8 pagi hingga 430 petang

Dalam kesibukan saya marking paper exam students, saya sempat mencuri masa menghadiri Bengkel ini. Memang banyak manfaat dan idea yang saya peolrhi dan boleh kongsi dengan kwan2 di opis nanti. Sebenarnya dari segi idea saya dah byk kumpul tetapi cuma belum tercurah saje dlm bentuk kreatif di atas kertas. Tapi saya memang tabik la dengan sebahagian peserta yg hadir, sebelum sampai ke seminar ni dalam kepala saya menjangkakan org yg hadir itu nanti tentunya di kalangan muda belia/remaja yg jauh beza umurnya dari saya. Tapi tak sangka ada peserta yang hadir tu adalah sama usia dengan emak saya yg umurnya lebih dari 58 tahun (pesara). Malah ramai juga suri rumah tetapi sebelum ini memiliki pekerjaan yg baik. Dan yg seusia dgn saya juga ramai tetapi yg jauh lebih muda/remaja tu saya kira cuma 1 @ 2 je.
Selepas bengkel ni, memang bersemangat nak menulis apatah lagi apabila saudara Faisal memberi panduan dan dorongan untuk menghasilkan karya kreatif yg ilmiah. Saya akan menyambung kemudian....

Tiada ulasan: