Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

30 April 2009

TEJA YANG PILU

Sambungan dari Bengkel...

Plot sebenarnya bukan jalan cerita seperti yg saya atau kebanyakan kita faham. Malah dalam pengajian sastera di peringkat sekolahpun menyebut ia sebagai jalan cerita tetapi PLOT sebenarnya adalah "SEBAB DAN AKIBAT" ? CAUSALITY...(bila saudara FT sebut causality ni sy terus teringat subjek ilmu Kalam di UKM dulu dalam kelas PM DR Ibrahim Bakar..yg sentiasa selambe rock..heheheh). Jadi ada perbezaannya tu antara jalan cerita dgn sebab dan akibat.

29 April 2009

Wabak selsema babi

Secara ringkasnya: (berdasarkan maklumt dr radio Bernama sekarang 1130 am-Bersama PPIM):

1. dibawa/disebarkan oleh manusia bukan babi
2. 70% pada babi itu adalah lemak dan tulang lebihnya baru daging
3. eropah dan barat buat produk (kebanyakkannya) dicampur dengan lemak babi
4. dikodkan iaitu E471 dan yg sewaktu dgnnya (E) adalah berasaskan lemak babi
5. Kebanyakan coklat memang dicampur dgn lemak ni
6. babi tidak dihidangkan kepada golongan diraja (Brittain) kerana ia sebenarnya kotor - babi makan benda kotor,binatg paling kotor
7. maklumat lanjut ada di...dagingsegar.blogspot.com



*Kenapa negara kita menternak babi lebih dari pemakan babi, berapa banyak yg makan babi di Malaysia.

Bengkel Penulisan Novel Bersama Faisal Tehrani

(antara yg duduk di barisan hadapan adalah perseta veteran/mak cik/nenek yg bersemangt)
(sebelah saya: seorg suri rumah Mazni @Nini-katanya anaknya sgt minat dgn FT & dia juga sdg berjinak2 utk menulis setelah berhenti kerja)

(depan sekali:doktor-mengkaji kristal, belakang:tudung purple-pesara guru berumur 58 tahun dari SP Kedah, sebelahnya seorg guru)

28 April 2009 (SELASA) 8 pagi hingga 430 petang

Dalam kesibukan saya marking paper exam students, saya sempat mencuri masa menghadiri Bengkel ini. Memang banyak manfaat dan idea yang saya peolrhi dan boleh kongsi dengan kwan2 di opis nanti. Sebenarnya dari segi idea saya dah byk kumpul tetapi cuma belum tercurah saje dlm bentuk kreatif di atas kertas. Tapi saya memang tabik la dengan sebahagian peserta yg hadir, sebelum sampai ke seminar ni dalam kepala saya menjangkakan org yg hadir itu nanti tentunya di kalangan muda belia/remaja yg jauh beza umurnya dari saya. Tapi tak sangka ada peserta yang hadir tu adalah sama usia dengan emak saya yg umurnya lebih dari 58 tahun (pesara). Malah ramai juga suri rumah tetapi sebelum ini memiliki pekerjaan yg baik. Dan yg seusia dgn saya juga ramai tetapi yg jauh lebih muda/remaja tu saya kira cuma 1 @ 2 je.
Selepas bengkel ni, memang bersemangat nak menulis apatah lagi apabila saudara Faisal memberi panduan dan dorongan untuk menghasilkan karya kreatif yg ilmiah. Saya akan menyambung kemudian....

24 April 2009

Kenapa tak komersial???


Salah satu tanggung jawab penting bagi seorang ahli akademik/pensyarah ialah menjalankan penyelidikan. Tugas pensyarah bukan sekadar mengajar/pergi kelas, marking kertas exam sahaja tetapi juga menghidupkan budaya ilmu yang mana antara ciri utamanya ialah menjalankan penyelidikan. Universiti yang mempunyai penyilidikan yang banyak (diiktiraf pulak penyelidikan itu) akan meningkatkan taraf dan martabat universiti itu sama ada di peringkat negara atau global. Tetapi satu perkara yang sering menjadi persoalan (selain masalah untuk menambahkan penyelidikan), ialah banyaknya penyelidikan yang telah dihasilkan tetapi tidak dikomersialkan (bagi penyelidikan yg boleh dikomersialkan) dan banyaknya juga penyelidikan yg menjadi hiasan dalam almari2 pensyarah universiti terutamanya yg dari bidang sains sosial yg tidak diangkat dan diketengahkan, yang mana ianya juga sebenarnya boleh membantu dalam menangani isu2 yg berlaku. Benda ni dah sekian lama dibincangkan sebenarnya, alasan2 seperti sukar untuk mendapat sokongan dari pihak swasta (untuk bangunkan sesuatu inovasi itu), pihak kerajaan, dana dan sebagainya msih lagi menjadi penyebab utama. Setiap universiti sebenarnya juga berlumba2 untuk memperbanyakkan penyelidikan untuk menaikkan taraf dan martabat sesuatu universiti itu disamping mendapat gelaran universiti penyelidikan (RU), tapi kalu dah sekian banyak penyelidikan dibuat tetapi tiada pihak lain yg ingin menggunakan hasilnya, ini masalah besar juga. Status pensyarah juga dinilai melalui banyaknya penyelidikan yg berjaya dihasilkan. Dalam satu seminar yg baru saya hadiri (Seminar Pendidikan Tinggi Islam Serantau), seorang pembentang menyatakan sama ada research dlm bidang sains atau sains sosial keduanya mempunyai kebarangkalian untuk ada unsur PENIPUAN/TIDAK BENAR dalam penyelidikan itu. Oleh itu, sesuatu kajian itu hanya boleh dikategorikan sebagai BETUL tapi belum tentu BENAR. (Semua ini memerlukan individu yg memiliki kekuatan iman dan taqwa- insan rabbani).

23 April 2009

Sokong ke tak?

Saya rasa tak de masalah kalau sekadar seminggu tak tenguk tv. memang banyak perkara dan benda yang boleh diluangkan dan dibuat bersama anak dan keluarga. Lapipun banyk lagi sumber untuk kita dapatkan maklumat. Pada saya kanak-kanak perlu disedarkan bahawa menonton tv tu bukan macam makan nasi..tak makan boleh sakit dsbgnya. dan kita perlu ajar dia supaya tidak membudayakan menonton tv sebaliknya menonton hanya jika ada masa dan keperluan (yang memberi manfaat, dibantu didikan dan bimbingan ibu bapa). Sebenarnya hidup masih boleh diteruskan walau tak tenguk tv.
Berikut adalah ringkasan berita berkenaan yg diambil dari Utusan Online:

Minggu tidak tonton TV
KUALA LUMPUR 21 April - Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) hari ini melancarkan kempen minggu tidak menonton televisyen bagi menggalakkan ibu bapa dan anak-anak meluangkan masa bersama.

Ketua Eksekutifnya, Mohd. Yusof Abdul Rahman berkata, kempen selama seminggu itu bertujuan memberi kesedaran kepada masyarakat supaya menjalankan aktiviti yang lebih bermanfaat bersama keluarga.

"Kita bukan mahu menyekat masyarakat daripada memperoleh maklumat. Tetapi kita mahu mereka menghiasi masa dengan aktiviti yang lebih berfaedah seperti berkelah, bersenam, bersiar-siar bersama-sama keluarga.

"Selain merapatkan hubungan keluarga, mereka juga mengamalkan gaya hidup sihat," katanya pada sidang akhbar kempen Minggu Tidak Menonton Televisyen di sini hari ini.

Exam ctu 211- 23 April 2009

pagi ni, pukul 9 hingga 11 giliran paper CTU 211 pulak. Saya dapat miss call dari zahid, ketua kelas As 114 awal pagi tadi lebnih kurang kul 7.20 tapi maaflah saya hanya sedar dan tenguk miss call tu pada pukul 9.30. Saya doakan sume pelajar kelas ni dapat jawab dengan baik

22 April 2009

Tahniah!

(gambar hiasan)
Rasanya semua pelajar yang mengambil paper Hubungan Etnik dah boleh menarik nafas lega. Soalan pun boleh dianggap mudah dan mesra pelajar. Tidak mengelirukan. Setakat ini tiada lagi pelajar yang mengadu sukar menjawab soalan tetapi mklum balas yg saya dapat adalah , soalan2 mudah dikuasai. Perjuangan pelajar sudah selesai (untuk paper ni je la) dan pertarungan saya pula bermula untuk memeriksa kertas dan menyediakan markah dgn lebih 300 skrip dalam masa 10 hari.

17 April 2009

Gambar Seminar pendidikan serantau 13-14 April di Grand Bluewave




AC2204E

saya dah emailkan 40%, harap sebarkan pada rakan sekelas.

16 April 2009

Hari-hari terakhir sebelum final exam 21 april

Salam untuk semua para pelajar saya. Saya percaya sekarang ni semua tengah sibuk study subjek Hubungan Etnik. Peperiksaan akan berjalan pada hari selasa depan (21/4) diharap para pelajar tenang dan tak tension. kalau ada sebarang masalah atau nak tanya tentang latihan past year questions boleh datang jumpa saya pada esok hari (Jumaat) dan Isnin.

13 April 2009

Carry marks dan kertas kerja

kepada pelajar/kumpulan yang belum menghantar kertas kerja, diharap dapat menghantarnya pada minggu ini juga. Kalau tak carry mark tak dapat atau tolak 15 markah. Antara kelas yang belum hantar adalah AD 227, AC 220