Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

04 Julai 2008

Lagi..Buku Rujukan

Kiri:Penerbit PTS Publications, 2002. Kanan: Penerbit: Utusan Publications, 1992

Penerbit: FajarOxford/Fajar Bakti

Buku di atas adalah sebahagian lagi bahan rujukan yang boleh digunakan oleh para pelajar terutama dalam membuat kertas kerja. Para pelajar seharusnya bijak untuk mengolah dan mengambil idea dari sumber rujukan, tak kiralah dari buku ataupun dari internet. Yang paling penting juga elakkan sama sekali (diharamkan)dari mengamalkan budaya 'cut and paste'. Ia tidak mengajar otak kita untuk berfikir kreatif. Pada setiap kertas kerja yang dibuat juga pelajar perlu pastikan sumber rujukan dari buku mesti ada dan jangan hanya bersumberkan website sahaja.

Tiada ulasan: