Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

10 Disember 2009

Rasis

Sape rasis?ahli politik? pemimpin? orang Melayu? Cina? India? etnik minoriti? sistem ?Saya rasa semua bangsa, kaum, sistem di Malaysia ada sifat rasis, cuma bagaimana tahap rasis itu. Semua bidang ada rasis, parti politik, sosial, pendidikan, dll tapi adakah kita memandang ia sebagai rasis? itu yang mengimbangi sifat rasis menjadi lebih buruk.

Tiada ulasan: