Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

01 November 2009

Sedih, Geram, Marah

Apabila saya membuka soalan pada pagi ini di dewan peperiksaan untuk subjek 553, saya rasa lega kerana saya jangkakan soalan bahagian esei akan dijawab dengan baik, dan bahagian A sebenarnya juga tidak sukar sangat tapi saya x tau macamana pandangan pelajar. Tetapi kelegaan dan ketenangan saya rupanya tidak berpanjangan. Satu perkara yang sangat2 saya tidak jangkakan dan saya sangat2 kesal, sedih dan memalukan diri saya juga serta merosakkan reputasi saya.
1. saya mendapt call dari seorang student dari kelas EC yang mengatakan DIA TIDAK HADIR EXAM KERANA MENJANGKAKAN EXAM PADA SEBELAH PETANG. Saya benar2 mengucap dan beristighfar panjang....pada kelas terakhir saya dah bagitahu dan beri peringatan kepada pelajar supaya bangun awal, jangan terlupa, jangan tidur semula lepas subuh, minta tolong kawan kalau ada masalah dan macam2 lagi, malah kepada student yg sorang ni pun memang saya sebut dalam kelas saya ingatkan dia supaya tidak lupa hadir exam kerana sem lepas dia MC. Dan saya katakan padanya jangan sampai kamu kena ambik exam/masuk kelas kali ke3. Saya betul2 kecewa dan geram.
-pada saya itu takdir yang dia pilih sendiri kerana dia sepatutnya boleh sms saya atau rakan sekelas yg lain walaupun tidak tinggal bersama, kalau dia betul2 ambil berat mesti dia sentiasa buat double check terutama bila dia sudah 2 semester ambil subjek ni (sem lepas dia x masuk exam sbb sakit dan dapat MC tapi masa tu dia bukan student saya), saya rasa dia perlu lebih berhati2 lebih dari orang lain...Saya dah jalankan tugas dan tanggung jawb saya, saya rasa dia perlulah terima jalan yang dipilihnya sebagai satu pengajaran. Saya masih ingat lagi semasa di kelas terakhir itu dia memang kurang memberikan tumpuan sebab itu juga saya sebut nama dia untuk lebih beri ingatan pada dia. Wallahu'alam.

2 ulasan:

khairol berkata...

sabar ustazah.. orang beginitidak mahu memajukan diri sendiri..
sy ingat lagi. semua yg ustazah ceritakan, dan itu lah yg kami semua dengar...

Puan NHK berkata...

Memang kene banyak bersabar...itu yang saya semakin tak faham dengan pelajar2 hari ni. Saya rasa ada di kalangan pelajar bila saya cerita contoh2 kes yang berlaku berkaitan pelajar atau peperiksaan, dia orang endah tak endah...mungkin juga anggap saya ni membebel..atau saya mereka-reka cerita. Wallahua'alam.