Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

13 November 2008

Bukan Melayu juga boleh jadi PM


Salam..

Sebelum ini , semasa Tun menjadi PM beliau juga telah mewar2kan bahawa bukan Melayu boleh jadi PM. Dalam perlembagaan sendiri memang tidak disebut PM itu mesti dari kalangan orang Melayu. Apa yang dijalaksanakan selama ini adalah orang Melayu diberi kepercayaan untuk mengepalai atau menerajui negara. Tapi perkara ini pada saya amat mengerikan pada orang Melayu (jika orang bukan Melayu jadi PM). Jadi, bila ia ditimbulkan adakah ia nanti tidak akan menimbulkan isu perkauman?? Lihat sahaja di Singapura, secara jelasa dan terang mereka mengatakan bukan Cina tak boleh jadi PM..apa nasib Melayu Singapore (bukan lagi Singapura)..

Tiada ulasan: