Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

28 November 2008

Induksi 21 Nov - 6 Disember 2008

Salam.

Selepas tamat seminar dan pembentangan di Seminar kepimpinan Melayu (Sime Darby KL) saya pergi pulak kursus induksi khusus dan umum. 3 minggu yang amat memenatkan tetapi terpaksa dilalui juga. induksi khusus berakhir pada 23 Nov lalu dan terus sambung induksi umum. Selain tugasan dan ceramah, yang amat mendebarkan semua orang ialah tarikh keramat 6 Disember iaitu tarikh peperiksaan untuk induksi umum ini kerana topik dan soalan lebih banyak dari induksi khusus. Perintah Am Bab A - G, PKPA, Nilai dan Etika, Kepimpinan, Integriti dll lagi perlu difahami dan diingati. Harap2 saya dapat melalui semuanya dengan lancar.

Tiada ulasan: