Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

10 Oktober 2008

Hubungan Etnik dan rumah terbuka


Sekarang ni sibuk orang buat rumah terbuka...dalam kelas bila bincang bab perpaduan dan integrasi, rumah terbuka merupakan elemen penting..Saya tanya dengan student apa pendapat mereka tentang rumah terbuka peringkat nasional yang selalu dibuat..adakah ia banyak membantu untuk memupuk silaturrahim atau eratkan hubungan antara kaum???sebab kalau diperhatikan orang yang datang tu nak makan jerr..lepas ambik makanan mereka duduk dan berbual sesama sendiri lak...kalu cam ni memang tak tercapailah..tapi kalau digunakan sebaiknya kesempatan yang ada untuk saling berinteraksi tentu boleh..

Tiada ulasan: