Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

04 Ogos 2010

Isu sijil halal lagi

Ramadhan hampir tiba, restoran2 bakal penuh dgn sajian berbuka puasa dan tentunya umat Islam pelanggan utama. Justeru kerajaan membuat serbuan dan JAKIM mengarahkan rsetoran dan dapor hotel yg belum ada sijil halal perlu mohon segera. Baru2 ni serbuan dibuat ke kedai kopotiam yg diragui sijil halal, ayam yg mereka langgan adalah dari sumber yg x patuh syara'- ayam disembelih tidak ikut hukum syara'. Maka timbul lagi isu pengeluaran sijil halal yg mengelirukan dan kopitiam byk diserbu. Inilah masalah org Islam bila keperluan halal disediakan oleh pihak bukan Islam, sepatutnya kita yg menerajui aspek halal terutama dlm kes perniagaan/makanan/keperluan harian. Ada pembaca dlm ruangan forum utusan malaysia bagi komen kononnya Jakim x bg maklumat, inilah segelintir umat Islam yg suka salahkan org lain, cakap ikut sedap mulut, x study dulu sebelum keluarkan kenyataan, sbb sebenarnya dlm laman web jakim dh tersenarai hotel/restoran, dapor yg ada sijil halal di malaysia. bukan tu saje tp kaedah untuk kita tahu / pastikan sesuatu produk itu halal / ada sijil halal / palsu atau tidak.

2 ulasan:

HiGHNeSS FiQ berkata...

selamat menyambut ramadhan yg bakal tiba ya ustazah~

Pn Nurul Himmah berkata...

terima kasih, salam ramadhan juga utk awk dan kawan2, beli ke masak ramadhan ni. Pilih yang halal dan tayyibah ye.