Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

11 Ogos 2010

Isu- Perkara 121 (1A) kembali dicabar


ESQ yg diharamkan oleh pihak Majlis Agama WIlayah Persekutuan kini menghadapi cabaran apabila pihak ESQ Training cuba untuk melawan keputusan majlis fatwa WP itu tetapi mengikut saluran mahkamah sivil. Sedangkan telah jelas dlm perlembagaan melalui Perkara 121 (1A) bahawa mahkamah sivil tidak mempunyai apa2 bidang kuasa ke atas mahkamah syariah. Inilah julung kalinya atau satunya2 kes yg melibatkan keputusan majlis fatwa di pertikaikan ke mahkamah. Tuntutan ini sebenarnya menggambarkan lemahnya pengetahuan msyarakat yg juga tidak menghormati mahkamah syariah kerana perkara yg sudah jelas tetapi masih mahu juga dicabar.

Tiada ulasan: