Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

27 Ogos 2009

Kemerdekaan Negara ke 52Tajuk 3 dalam subjek Hubungan Etnik adalah Perlembagaan Malaysia dalam Konteks Hubungan Etnik di Malaysia. Dalam tajuk ini kebetulan juga berada dalam bulan kemerdekaan saya tayangkan kepada pelajar saya video bermula dengan rundingan London, kemerdekaan 1957 dan pembentukkan Malaysia 1963. Nampaknya para pelajar juga teruja, ada yang tidak pernah menonton video ini. Sekurangnya2 saya membantu mereka mengingati kembali sejarah pemimpin terdahulu memperjuangkan kemerdekaan negara dan diharap dapat melahirkan semangat sayangkan negara dan menjadi orang berguna untuk agama, bangsa dan negara.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

a'ah kami memang teruja tengok video kemerdekaan dalam kelas

yang mengantuk pun kembali segar

saya rasa video salah satu medium pembelajaran yang berkesan

terima kasih ustazah

kaneishi berkata...

a'ah kami memang teruja tengok video kemerdekaan dalam kelas

yang mengantuk pun kembali segar

saya rasa video salah satu medium pembelajaran yang berkesan

terima kasih ustazah