Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

06 Ogos 2008

Kenapa tak serius...


Assalamualaikum....

Kelas dah berjalan lebih sebulan, Tajuk 1 pun dah selesai dan siri pembentangan juga sudah bermula. Kumpulan 1 biasanya tak dapat lari dari kekurangan dan kesilapan tetapi ia tidak harus dijadikan alasan kerana masa yang diberikan lebih dari cukup. Ada kumpulan yang memperlihatkan kesungguhan dan keseriusan dalam penyediaan untuk pembentangan. Tetapi ada yang memperlihatkan kecetekan pengetahuan dan kurang membuat homework, yang tak sanggup saya nak terima apabila ada pelajar yang beri alasan tak sempat pun nak baca buku teks HE apatah lagi nak cari lebih banyak maklumat yg berkaitan dengan tajuk yang diberi...adussss...lemah lutut dibuatnya. Satu perkara yang sering berlegar di kepala saya....Mak Bapak mereka di kampung tu ada tak beri nasihat/peringatan kepada anak2 mereka supaya belajar dengan cara yg betul, bersungguh2 bila diberi tugasan oleh pensyarah, serius dlm kelas dll.
Macam ni la sikap pelajar IPT sekarang ni. Pelik sungguh, sikit sangat usahanya sedangkan bahan-bahan sangat mudah diperolehi. Tambah menggeramkan lagi bila tajuk yg dibentangkan tu bahannya ada saya kumpulkan dlm blog saya. Harap2 kumpulan2 berikutnya tidak mengecewakan.

Tiada ulasan: