Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

17 September 2010

Masyarakat Malaysia semakin kejam???

Hari demi hari sifat kejam semakin menyerlah d kalangan segelintir rakyat Malaysia. Kes2 seperti pembuangan bayi, penderaan, kemalangan, penganiayaan, penipuan, penculikan dan pembunuhan,,,semuanya berlaku pd tahap keterlaluan. Masyarakat terkedu dan meminggirkan seketika kes pembuangan bayi apabila dikejutkan dgn kes sosilawati lawiya dan 3 lagi mangsa yg bersamanya. Perancang dan pembunuh tu memang silap percaturan besar, mungkin dgn terlepasnya jenayah2 yg dilakukan sebelum ini mereka juga menyangka akan terselamat kali ini. Ngeri dan belasnya yg amat kepada mangsa yg diperlakukan sebegitu oleh binatang sebenarnya bukan manusia yg memang dah hilang segala nilai ihsan dan belas. Kenapa agaknya penjenayah2 kini semakin berani melakukan aksi terlampau?? Kalau dulu kita biasa dgrnya kalau kes bunuh sama ada ditembak/ditetak, tp skrg bukan setakat diseksa/dipukul teruk hingga mati tapi ada juga yg dirogol dahulu / di potong2, dicampak ke laut atau ke mana2 tempat, atau dibakar. Tak salah kalau masyarakat merasa gelisah tetang tahap keselamat di negara ini. Meragut shj kadg2 kala sampai sanggup membunuh,,,manusia apakah ini. Bagi penjenayah yg membawa title muslim, dimanakah iman mereka, akal mereka nampaknya berjaya dikuasai oleh nafsu dan syaitan, hilang segala sifat kemanusiaan. Begitu juga kes2 pembuangan bayi, penderaan dll semuanya menunjukkan kekejaman yg terlampau. Terdpt juga kes anak yg sanggup aniaya ibu bapa sendiri hinggakan si bapa terpaksa melalui proses mahkamah utk mendptkan haknya. Anak jenis apakah ini,,adakah mereka pikir mereka boleh bahagia dgn cara itu???

Tiada ulasan: