Pesanan Pemimpin Terdahulu


"Saya dahulu telah berkata, kita hendaklah berbaik-baik dengan bangsa lain dalam pekerjaan mencari nafkah, tetapi di sebalik itu kita mesti ingat bahawa negara ini negara Melayu yang mesti kita utamakan".- Dato' Onn
Jaafar


"Sejarah telah membuktikan bahawa orang Melayu berjiran dengan orang bukan Melayu lebih daripada 200 tahun yang lalu. Kita duduk bersama-sama dan berjiran dengan pelbagai kaum di negara ini. Bagi saya, kejayaan itu memerlukan kepada beribu-ribu kepala, beribu-ribu hati dan beratus-ratus ribu tangan yang perlu digabungkan menjadi satu dan tunggal supaya faedah-faedah dan cita-cita kita itu tercapai dengan sempurnanya". - Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

06 Mei 2008

Exam Hubungan Etnik

Antara perkara yg dibimbangi oleh pelajar ketika menjawab soalan bahagian objektif (BaagianA) adalah pilihan jawapan yg selalunya mengelirukan. Tambah pula, kalau dah salah menjawab, pemeriksa pun tak boleh nak tolong. Tak macam bahagian esei (Bahagian B). Saya ada terbaca dlm satu blog pelajar, dia kata kalau nak jawab kertas Hubungan Etnik ni senang je, pilih ayat yg panjang dan ada kaitan dgn perpaduan bangsa (lebih kurang la..). Pada saya silap besar lah dia tu kalau dia study di uitm ni. Silap hari bulan dia kena repeat paper. Sebab soalan di Uitm ni tak de kaedah camtu, ayat panjang je mesti jawapan...tapi ayat pendek jangan pulak di sangka jawapan pulak.. Semua bergantung kepada ilmu yg kita belajar.

Bahagian esei, saya selalu pesan pada pelajar "jawab apa yg di tanya bukan jawab apa yg kamu tahu". Tapi kata pelajar, kalau dah tak tahu camne....hentam sajalah dari tak jawab langsung. Sekali lagi persediaan sebelum peperiksaaan sangat penting.

Saya selalu ingatkan student supaya baca dan ulangkaji sejak awal semester supaya lumat dlm kepala bukan lagi 2 minggu baru nak baca buku dan study...tapi dia org biasalah....

Tiada ulasan: